Партиите и коалициите, участвали в парламентарните избори през ноември, са похарчили

...
Партиите и коалициите, участвали в парламентарните избори през ноември, са похарчили
Коментари Харесай

ПП и ДБ са похарчили най-много пари за изборите през ноември

Партиите и обединенията, участвали в парламентарните избори през ноември, са похарчили общо над 7,3 млн. лв. за акциите си. Тази сума е сходна със средствата в акцията от изборите през юли – 7 434 468 лева. Това демонстрира изследване на Института за развиване на обществената среда. На изборите през ноември участваха 20 партии и 7 обединения. " Продължаваме промяната " е групировката, отчела най-вече изхарчени средства - 1 860 970 лева, следвана от " Демократична България " с 1 815 566  лева На трето място, само че с три пъти по-малко разноски, са ГЕРБ-СДС със 645 293 лева. 

Традиционно парите, заделени за медийни услуги, са най-голямото перо за участниците в изборите. Почти 70% от всички разноски са за реклама в медиите – 4 982 103 лева В тази сума са включени и държавните средства от медийни пакети – 715 159 лева

Очевидно и за тези избори партиите не престават да разчитат на непринуден труд в акциите си. По-малко от 1% от всички разноски са отделени за хонорари. Единствените две обединения, заявили такива, са " Продължаваме Промяната " и " Българска социалистическа партия за България " - показали общо 47 376 лева в категорията разноски за хонорари и осигуровки.  

И в тази акция главните инвестиции са за медийно отразяване. В най-голяма степен те са ориентирани към онлайн медиите - за пропаганда в уеб сайтове са изхарчени 2 565 538 лева В тази категория евентуално са регистрирани и сумите, ориентирани към обществените мрежи - все по-любимо поле за отправяне на политически послания. Така се резервира наклонността партийната връзка в онлайн пространството да е желана по време на акциите. Средствата за интернет реклама към този момент доста надминават тези, отделени за частни малките екрани - 1 353 592 лева. 

Най-скъпите гласове са подадени за обединенията, разчитащи главно на медийни пакети, с цел да финансират своите акции - " Български народен съюз - НД ", " Бригада ", " Пряка народна власт и други ". “Цената на глас ” на тези партии доближава до 36 лева. 

Ако цената за получен глас е симптом за успеваемост на акцията, то с висока успеваемост могат да се похвалят от Движение за права и свободи и " ИТН ". Двете партии са отделили надлежно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, с цел да получат 1 глас. Трябва да посочим, че от партията на Слави Трифонов организираха медийната си акция главно в свързаната с нея телевизия " ⅞ тв ".  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР